torsdag 8. oktober 2009

Knollsolsikke

I dag var det haustrydding på verandaen. Utgåtte plantar fekk si siste reis rett ut den ville skogen. Deriblant eit uver av ein plante mor mi slengte etter meg i vår. Eg hugsa knapt kva ho sa den heitte, den var vorten langt over meteren lang og låg og kveila seg på terassen bak nokre kassar med urteplantar. Akkurat då eg skulle til å sleppe den avgårde etter ei skikkeleg sleggjekastoppvarming såg eg ein hær av knollar under planten.Gubbevaremegvel, tenkte eg...er det der etande så har eg mat i heile vinter. Slo på tråden til opphavet og fekk bekrefta at desse knollane var etandes og på godt norsk vart kalla "Jordskokk"

Tok meg eit knask og jammen var dei ikkje gode også...Litt smått om denne planten...sjølvsagt stole på nettet:

"Jordskokk er en av våre få flerårige grønnsaker. Det latinske navnet Helianthus tuberosus kommer av de greske ordene helios som betyr sol, anthos som betyr blomster og tuberosus som betyr "som har knoller". Direkte oversatt blir det botanisk navnet 'knollsolsikke' på norsk. Det norske navnet som brukes er imidlertid jordskokk, en forkortet form av jordartiskokk, som er avledet av det tyske navnet Erdartischoke. Denne betegnelsen har planten fått fordi smaken kan minne noe om grønnsaken artiskokk (Cynara scolymus) som også er en stor flerårig plante i kurvblomstfamilien.
Jordskokk har høye stengler (ca 2 m), et kraftig bladverk og gule blomster som minner om solsikkeblomster, men er mye mindre. De underjordiske stengelknollene minner om potet, men har mer knudrete overflate.Jordskokk kom til Norge første gang i 1639. Den ble imidlertid raskt utkonkurrert av poteten som kom 30-40 år senere og var lettere å høste og skrelle og angivelig gav bedre avling. Nyere undersøkelser viser imidlertid at jordskokk kan gi større avlinger enn potet.

Grønnsaken er ennå ikke vanlig å finne i dagligvare forretninger her til lands. En av årsakene kan være at grønnsaken er lite kjent og at vi ikke har tradisjon for å bruke den. Det bør ligge til rette for en økt norsk produksjon og leveranse av frisk nyhøstet jordskokk gjennom hele vinterhalvåret etter hvert som markedet får øynene opp for denne grønnsaken. "
Det er ei fleirårig plante som du kan hauste av heile tida...tåssje at eg ikkje visste det då den spann i lufta før den flagra inn i skogholtet......

5 kommentarer:

 1. Jeg vet rett og slett IKKE om NOEN som tar vakrere bilder enn deg!! Gud a meg så vakkert det er her inne, kjenner pusten går dypt ned i magen og at jeg blir så GLAD hver gang jeg er innom deg :)

  Så gøy at du vil overta noe av mitt "kjøkkenfyll"...hi-hi. Send meg adressen din så kommer de i posten :)

  Varm klem
  Vibeke

  SvarSlett
 2. ..jeg sier som Vibeke :
  Du er en FAVORITT for meg ;o)
  jeg elsker bildene dine, og elsker måten du skriver på ;o)
  En fryd å besøke deg ;o)

  Og så tar jeg hatten av meg for at du spiser disse røttene!! jeg er SÅ pysete med slike ting og tang!
  Som jeg har sagt før : Tørr ikke en gang å plukke med meg sopp hjem!
  Sopp er skummelt!!!
  Det er disse knollene også!!!
  BYJENTE må vite!!

  Ryde i utekrukkene må jeg også gjøre.. imorgen skal utemøblene inn, det er sikkert. Og så får jeg rydde i krukkene i helgen, tenker jeg. Men jeg kommer garantert ikke til å smake på noen av knollene, det er sikkert og visst!! Hihi.

  Ps : Honning i deigen virker som en "støtte" til gjæret... gjær elsker honning ;o)

  Klem J.

  Klem J.

  SvarSlett
 3. Herregu, dobbel klem på slutten..
  Ikke bli innbilsk,
  *fnis*

  SvarSlett
 4. Dette høyrdest jo ganske spennande ut. Skulle likt å prøva. I åkeren.
  Nydlige bilder.

  SvarSlett

So kjekt at du legg att eit ord. Eg legg meg da te hjarta.