mandag 10. november 2008

Rik på gamalt skrot...

I går var heimom ho mor og han far. Eg var på jakt etter ein kommode. Eg har innsett at det forholdet mange interiørbloggarar har til putar, har eg til kommodar. Får aldri nok. I alle fall, eg var på jakt etter ein kommode, og mor mi tilbaud meg å overta far min sin eigen kommode. Frå før har eg onkelen min sin, og når eg seier det slik meinar eg at brørne har laga kommodane sjølv på skulen ein gong tidleg på 50-talet.

På rundturen rundt på lemmen fekk eg også med meg ei krukke, eit gamalt bilete, ein skikkeleg velbrukt kakeboks og sist men ikkje minst, ei gamal "handarbeid/sløyd" malbok, mest sansynleg laga for lærarar i folkeskulen.Kakeboksen er haugande gamal og i fylgje mor mi noko skrot ho ikkje hadde vyrd lengje med å hive, eg redda den bokstavleg talt frå dunken. "Sjarmerande" tykkjer eg sidan den har vore i familien lengje og det berre er "kjentfolk" som har håndtert den. Hadde den kome annanstads frå hadde eg nok lagt den i klor i eit par år. No er reknar eg det som familiere basillar som me gjennom mange års eksponering for er vortne imune imot.....hjelpalaust :)So til eit allereie omstridt objekt. Eit gamalt portrett av enten ho Maria i Neset, som var ein fredsel tantunge av mi oldermor, Inga, godhjarta, tålmodig, men glad i pek og fantaskap. Eller er det ho Maria på Vetlatre, eller ho Vetlatre Maja, ei forferdeleg sint dama. Dei seie mannen rømde i ura når det stod på som verst, men var ikkje reddare enn at han avslørte gjøymestaden ved å røykje pipe bak steinen. Ho var då systra til same oldemor. Dei reknar med at det er mest sansynleg fyrstnemde (litt greitt med tånke på om ho tenkte seg å gå att og slikt...:)

No har det seg slik at mannen i huset tykkjer biletet er heilt forferdeleg, litt stakkars er det jau fordi ho kanskje ikkje kan reknast som ei retteleg pinup dama. Naturen var kanskje ikkje heilt på hennar sida, men eg meinar at ho er no trass alt slekt. Me kan no ikkje berre velgja vekk dei so ikkje er rett so "fotogene". Tenk på alle dei som dreg liknande bilete heim, av folk dei aldeles ikkje veit kven er? ....Han går ikkje på den..Jaja, får hengje det ein eller annan diskre plass...vaskerommet?Kommoden er so sjarmerande i seg sjølv, der den er måla i Gul og Rosa
Eg hadde tenkt å male den....er litt i tvil, får tenkje på det ei veke.

Boka er heilt fantastisk. Den er fyld med hundrevis av teikningar, ornament, monogram, alt ein treng som malar til broderi, treskjæring, rosemaling, skinnarbeid, trearbeid...Den inneheld også mange oppskrifter, tenkte eg skulle dele eit par med dykk sidan det snart er jul....


6 kommentarer:

 1. Så fint at jeg kunne minne deg på noe viktig i dag :o)
  Var egentlig litt betenkt på å lage dette innlegget,var redd for å virke deprimerende på folk....Var ekstra koselig da at du ga meg så positiv tilbakemelding, tusen takk!
  Da jeg så boken i innlegget ditt så kom jeg til å tenke på en av tingene jeg arvet etter pappa: faren hans (min bestefar) sin gamle birøkter bok.Ikke det at jeg kommer til å få bruk for den (ler) men det er koselig å ha :o)

  Ønsker deg en fin kveld!
  Klem fra Vibeke.

  SvarSlett
 2. ..hvordan går det med Tilda-ambivalensen??? følger deg hele vegen jeg!!! Men du..herlige ting du har i slekta...og snop for sjela og ha det som er kjent..ikke lett å forstå for en mann med mindre hug til nostalgi og røtter kanskje...enn oss to for.eks!!! Nei opp tidlig i morgen...til Ålesund må vite..og så kjøre ned til Førde på onsdag med leigebil..også heim på torsdag!!! Ikke tid til blogging kanskje?? Klem ;)

  SvarSlett
 3. For en fin blogg du har... her vil jeg følge med mer og lese nærmere en dag jeg har bedre tid:)

  må le litt av kommode fetisjen din. Bra du ikke bor sammen med min mann;) han har helt fobi mot gamle kommoder og skap. hehe. jeg har en vakker gammel kommode med løveføtter. heldigvis får den komme inn i huset her. men det er et kompromiss på at den blir den eneste. elsker gamle ting jeg. Heldigvis får jeg gjøre litt som jeg vil med andre ting ;) nattinatt

  SvarSlett
 4. Dette var spennende. Gamle ting er flott! Sjøl har jeg tilgang til altfor mye. Og er så glad i gamle bord, men det måtte bli stopp! Plassmangel du:-) Kommoder har jeg endel av og, skulle gjerne tatt med flere der vi har stående.

  Morsom historie om bildet. Håper hun har fredelige hensikter til dere:-)

  SvarSlett
 5. Så herleg "skrot" du har fått deg! :D Ekstra kjekt når det er arvegods! Boka ser ut til å vere ein skikkeleg skatt...
  Og så portrettet av den stakkars slektningen som kanskje må henge på vaskerommet, då! *knis* Eg synest ho er flott, eg!

  Ha ein god tysdag.

  SvarSlett
 6. heisann, det deleflasketipset skal jeg jammen høre med far min om hva han syns, for for en kjekk måte å dele på da!

  Ellers mye fine minner der, gamle kakebokser med minner og alt :D

  SvarSlett

So kjekt at du legg att eit ord. Eg legg meg da te hjarta.