søndag 14. august 2011

Roser i hagen

Eg er veldig glad i roser, kanskje meir levande i hagen enn avskorne inne i ein vase. Me bur litt hardført til her inne i Hakkadalen så eg har hatt både gode og dårlege erfaringar med roser. Strengt tatt bør rosene ein vel her har sone 4 og oppover. Kanskje helst sone 5 og oppover. Her kjem ein kort presentasjon av nokre av rosene eg har, og har hatt, og litt om erfaringane med dei:

Hurdalsrosa:


Frå Bogrønt: Mellomstore, halvfylte blomster. Frisk og usedvanlig blomsterrik. Opprett, overhengende vekst. God i inn- landsstrøk. Prestegårdsrose. (Ukjent opphav) Høyde: 200-300cm H7

Denne er ein av mine favorittar. Vekst som "ugras" kraftig og flott, og blømer med dei vakraste blomer. I år hadde musa ete borken av heile Hurdalshekken min så det var lite blomer, men det som kom nytte eg i full dose.

Lykkefund:


Plantasjen:  Lange slanke årsskudd som neste forsommer bøyer seg i elegante buer og setter et rikt flor av hvite blomster med gult sentrum og gule pollenbærere. Nøysom rose som man burde ta mer i bruk. Har sterkt voksekraft. Kan også brukes som klatreplante. H6.

Vakker og hardfør. Likevel har ikkje lukkast med denne. Har fleire av denne og dei som ikkje har fått rosesjukdommen Rose Canker har musa spist borken av. Vert lite blomer av slikt, men eg har ikkje enno gjeve opp.

Mary Rose:


BoGrønt: Store, fylte, skålformede blomster.  Velduftende. Meget fin vekst, opprett og buskete. Blomster over hele busken. (D.Austin 1983) Høyde: 120cm H5-6

Ein klår favoritt. Blømer heile sommaren med dei vakraste roser.

Leonardo daVinci:


BoGrønt: Kraftig, tett og breivokst vekst. Gråaktig  grønne til mørkgrønne, glinsende blader.  Remonterende. (Meilland 1993) Høyde: 80-100 cm  H3-4

Denne stakkaren har halde ut forferdelege vintrar her hjå oss, men måtte i år gje tapt. Skal kome ny tilgards, kanskje neste år.

Rapsody in Blue:


Rose med spesiell farge. Lilla. Frisk og robust. Ca 1 m høg. R (H4) Nydeleg og velvillig.

Ei eller anna Grootendorst?


BoGrønt: Små nelliklignende blomster i store klaser. Opprett tett, busket vekst. Kraftig tilbakeskjæring 2.til 3.hvert år. Meget hardfør. (Grootendorst 1923) Høyde: 100-150cm H7

Eg er spesielt svak for desse. Desverre overlevde denne ikkje 6 mnd under snjoen i vinter,

Rosa Mundi:


BoGrønt: Doble til halvfylte blomster med lyse striper og lilla  sjatteringer. Riktblomstrende. Friskt grønt løvverk, opprett vekst. Spesiell. Trives på dårlig jord. (ukjent før 1581) Høyde: 100cm H5

Også ein favoritt. Lyser opp hagen i blomstinga. Flott og kraftig bladverk.

Heritage:


Frå BoGrønt: Lysrosa blomster. Vakre, fylte, dypt skålformede blomster. Duftende. Meget blomsterrik. Åpen vekst med  lange grener. Kraftig beskjæring gir robust vekst. (D.Austin 1984) Høyde: 120cm H4

Denne har eg hatt i to år og kom kraftigt att andre året. Litt lange og "slentrete" greiner hjå meg i år, men det kan nok skuldast ein veldig hard vinter.


Ukjent: Kanskje Egeskov..


Bogrønt: Halvfylte blomster som blekner noe mot avblomstring. Blomstene sitter i store klaser og dufter svakt. Opprett vekst. God gjenblomstring. (Poulsen 1982) Høyde: 60 cm H4-5

Sympathie:


Mørkeraude fløyelsaktige roser med duft som også tåler regn. Ca 3 m høg. R (H4-H5)

Ein ny favoritt. Noko av dei nydelegaste blomane eg har sett. Fyrste år i år, fyrst neste somar kan eg sei om den har ei framtid her.

Flammentanz:


Klatrerose med store, fylte dyppurpurrøde roser i juli-august. Plantes dypt og bindes opp etter espalier eller lignende. Høyde: 4 m. blomstrer på 2. års skudd. Herdighet: 6-7

Denne hadde eg i fleire år og den har vore eit syn. men også denne vart sjuk og måtte gje seg i år.

Bonica:


BoGrønt: Middels store fylte og flate blomster Opprett vekst, men de tunge blomster-klasene gjør at grenene ofte legger seg utover. Hardfør. (Meilland 1985) Høyde: 70-90cm H5

Igjen ein trufast travar. Luktar desverre ikkje rart.

The Fairy:


BoGrønt: Små rosett formede, fylte blomster i store klaser. Svært blomsterrik også utover sensommeren. Utbredt vekst. Små, glinsende blad. (Bentall 1932) Høyde: 40-60cm H4-5

Nydeleg rose. Dei stryk med i javn takt og eg kjøper nye. Gjev dei aldri opp :)


Smårose - Morsdag?


Denne fekk eg hjå kommunen då yngstejenta vart fødd. Den levde ute i 7 år før sist vinter tok knekken på den. Ei nydeleg rose som nok ikkje er tenkt til vårt klima.

New Dawn:


Lysrosa roser med spesiell duft. Ein av dei mest brukt klaseroser. Ca 4 m høg. R (H6)

Dei fyrste åra var denne flott her heilt til den fekk Canker og har slite sidan den gong. Ei rose eg gjerne vil ha men strever med.

Rosa 'Penny Lane':
Lovande nyare klatrerose med champagnefarga roser. Blomsterrik med fin duft. Ca 2,5 m. R (H4-H5)

Denne måtte komme att frå rot i år. Dårleg tendens om den skal ha ei framtid som klatrerose.

Louise OdierStore doble, Camellia-liknende blomster i lyse rose rosa. En kraftfull og evigvarende rose.

Klassisk rosetype fra 1851 Høyde: 90 cm til 1m 50cm Blomstrende periode: Kontinuerlig blomstring

Denne måtte gje tapt for vinteren etter tre år. Ikkje heilt sikker på om det er rett navn på denne. Kom gjerne med innspel om de ser eg har rota med etikettane :)


Coral DawnDette er en kraftigvoksende klatrerose. Greinene kan bli 2,5 m lange. Den har store, fylte korallrosa blomster med god duft. Planten er gjenblomstrende.Fra Boerner – Jackson & Perkins 1953. Dette er en utvikling av New Dawn. Den har bedre farge og duft, men har ikke så god vinterherdighet.

Det siste er nok rett. Den klarte ingen vintrar i Hakkadalen og kjem ikkje til å få ein ny sjangse.

Astrid LindgrenLys rosa halvfylte roser med litt duft. Hardfør og robust. Ca 1 m høg. R (H4)

det var denne mor mi skulle kjøpe til meg då ho kom att med Ingrid Bergmann. I motsetning til sistnemde har denne overlevd og står no og blømer flott. Blomane er litt lakseraude og kanskje ikkje heilt min smak, men lyser opp i beddet uansett kva eg måtte no meine.


Det har vore mange fleire, men dei har kome, blømt og døydd. Ikkje lett å finne roser som passer eit kaldt og fuktig klima. Da eg byrja med hage tenkte eg at det var eit kjedeleg utval roser i hagane rundt om kring her. No har eg skjønt kvifor og opplever stor venskap og glede over dei som trass alt klarer bu her med oss.10 kommentarer:

 1. It´s difficult to say which of the beauties I like most...) They all are so gorgeous!

  SvarSlett
 2. ooh a dream!!
  happy evening
  Yolanda

  SvarSlett
 3. Vakkert opp og i mente.
  Roser er noe av det vakreste som finnes av blomster, men sannelig ikke så lett å få til. Synes egentlig det var lettere før. Da var i hvertfall mine mer hardføre. Men nå dør de ut en etter en og i år er det virkelig smått. Men det finnes nye å få i handelen, så jeg har tenkt å spa meg et nytt bed. Men å komme opp i ditt antall vakre roser, ja det tor jeg ikke at jeg klarer.

  Jeg må lese hele posten din en gang til slik at jeg vet hva jeg skal kjøpe.

  SvarSlett
 4. i love roses, especially garden roses. i cannot get enough of them... xo sandra

  SvarSlett
 5. Потрясающе красиво! Восхищаюсь каждой фотографией!!! Спасибо за возможность прикоснуться к прекрасному!

  SvarSlett
 6. Heisan !! SkaL sei du hadde eit rikhaldig utvalg av roser...imponert eg. Ikkje minst med tanke på kor du bur. Og flotte er dei, absolutt. Får lyst på fleire eg når eg ser bilder, men synest dette med sjukdom på rosene er noko slitsamt.... Nyter dine enn så lenge. ha det godt.

  SvarSlett
 7. så flott at du laga eit slikt rose innlegg, såg mange roser eg vil kjpe meg :-)

  Ha ei fine veke!

  Synne

  SvarSlett
 8. Hei

  Så kjekt innlegg. Flott oversikt. Jeg ble veldig nysgjerrrig på hvordan det ser ut i hagen din nå. Masse roser og veldig flott kan jeg tenke meg. Venter spent på om du deler noen bilder derfra.
  Ha en strålende dag

  SvarSlett
 9. Kjære Anonym!
  Skulle gjerne ysnkt det bugna med vakre roser hjå meg i år, men sanninga er ei heilt anna. Dei rosene som overlevde denne lange vinteren har vore motvillige til å setje blome. Dei har vakse som om det stod om livet og eg har beskåre deretter. Eg håpar at dei har funne roen til neste sommar. Dei nye eg kjøpte i år har tykt sommaren har vore kald og står tynne og skeptiske og sturer. Mykje gjeld resten av hagen, det er skralt overalt og mange plantar har alt haustast. Eg har nesten myst motet og hagen har vorte litt naturtomt i år :) Men til neste år!!!

  Britt

  SvarSlett
 10. Nydeleg rosesamling!

  Ha ei fortsatt god veke! :)

  SvarSlett

So kjekt at du legg att eit ord. Eg legg meg da te hjarta.