lørdag 15. august 2009

Då heimkunnskapslæraren strauk på gelèprøven..Ja, det var ikkje utan grunn at innlegget under var so kort. Som de sikkert har fått med dykk (dei som har fylgd meg ei stund) so likar eg godt å lage all slags underleg mat, eller helst norsk mat med opphav "rett borti lia.". Å tru at eg nyt alt dette sjølv er å ta feil, men berre litt... Eg vil so gjerne glede mine vener og familie med slike kuriositetar som feks. bjørkesirup og hasseldram. ..eller rogenbærgelè.....

Eg pakkar inn og gjev bort, vel vitande om at mykje vert ståande i eit skåp ei obligatorisk tid før det får sitt endelykt i kompostspannet..."trur ikkje ho heilt veit kva ho driv med"...tenkjer dei vel, og til tider har dei nok rett i da...So ja..da hende eg et litt for mykje tå da sjølv. Eg er jo vaksen opp med at ingenting skal kastast, so då kastar eg da i meg sjølv, og ser ut deretter..... Tilbake til rognebærgelèn. Då eg skulle lage den her i fjor fekk eg den mest utrulege smaken fram. Den var heilt herleg. Berre eit problem. Eg strauk på gelèprøven.

Gelèprøven er ein prøve dar ei skei av oppkoket skal leggjast på eit fat og kjølast ned eit bel for så å dela seg som Raudehavet gjorde for Israelsfolket når ein dreg ei skei gjennom. Heile israelsfolket hadde drukna og verdshistoria hadde måttast skrivast om, hadde gelèn min vore standaren. Eg har kokt i timasvis og i åravis utan å kunna redda ein einaste ein....so i går fuska eg.Eg kjøpte meg farin med pektin, fusk og fanteri og inga husmor verdig. Gelèn vart stiv, faktisk so stiv at eg kunne a teke livet av eit mindre dyr med den om det sto på slikt. Og som de veit, for mykje av det gode er ikkje godt i det heile..(kjem vel kanskje an på kva det gode er )

So i dag bar det til att. Bæra var plukka i går, og etter ei natt i frysaren for søtare smak for bæra i gryta att. I dag gjekk det som ein leik. Ingen fuskeknep. Og gelèn stod nok til ein Meget+.

So var det berre å finna nokon som vil eta den....

18 kommentarer:

 1. Merkelig at jeg ikke har snubla innom deg tidligere...for jammen var dette en skikkelig blogg!
  Nå har jeg sittet å ledd av "oss helter imellom" skikkelig morsom han(og spreke menn liker vi!)
  Takk for gode ord om bloggen min:) Gjør meg så glad å høre!
  Skal snuse litt mer rundt her en stund, jeg nå:)
  smil Torunn

  SvarSlett
 2. Morsom å lese, du skriver godt.
  Er rognebærgeleen din like god så tviler jeg på at den blir stående i noe skap.
  H a en fin helg

  SvarSlett
 3. Det er så koselig å lese teksten din :o)
  Trengte å le litt, og det fikk jeg jammen santen gjort nå!!
  Hahaha... det var godt, og så fikk jeg kanskje 10 minutter lenger på denne jorden?? o)

  Jeg skulle gjerne hatt en i familien som kom med slike spennende ting på glass til meg! Elaker å prøve ut nye smaker, og bondens marked her i Bergen er et must å få med seg. Gode hjemmelagde saker og ting ;o)
  Liker jo godt å lage mat selv og.. så akkurat nå ligger det scampi i marinade her, aeolien er også klar... snart skal potetbåtene i ovnen, og avocadosalat lages.. DET blir et herremåltid det!

  God lørdag,
  og takk for latteren!
  Klem J.

  SvarSlett
 4. Haha, godt at du går på på ny med friskt mot! Øving gjer meister.

  Det er så kjekt å komme innom bloggen din, greit når folk ikkje er så sjølvhøgtidlege, hehe

  Lett å gjere ein liten tabbe, ei eg kjenner hadde tre ts peppar i bolledeigen, ho trudde det var kardemomme. Ho oppdaga det og gjekk igong påny. Det var verre med ei venninne som hadde ei ss salt i kremen på ei fødselsdagskake, det blei oppdaga av gjestene, hehe.

  Ha ein fin kveld :)

  SvarSlett
 5. ..måtte inn igjen etter å ha grunnet litt på overskriften din..
  ER du heimkunnskapslærer???
  J.

  SvarSlett
 6. Bildene står til M+ de også....Vakkert. Koselig lesing. Du er så flink både med ord og bilder. Mmm, skulle gjerne smakt på rognebærgeleen din jeg. God helg ;-}

  SvarSlett
 7. Hærlig rognebærgele og ikke minst bildene som gjør at man kjenner smaken i munnen. Har laga rognebærgele, men innrømmer at det ble litt på fuskemetoden...
  I år blir det ikke tid, bare pusse opp og pusse opp og pusse opp.
  Akkurat nå var det godt med en pause og en titt innom deg:)
  Ha en riktig trivlig helg:)

  SvarSlett
 8. Landås jasså...,
  ja da utdannet du deg et lite steinkast fra der hvor jeg bor nå ;o).. Men tidlig på 90 tallet var jeg nok ikke der... Da bodde jeg i Sandviken og var selv student.. på Diakonissehjemmet. Også det et steinkast fra lærerhøyskolen :o).
  Vi er vel på samme alder vi to da ;o).
  sånn akkurat passe gamle, hihi..
  klem J.

  SvarSlett
 9. Supert !
  Prøving og feiling... Det er jo halve morroa, det - særlig når det går bra til slutt !

  SvarSlett
 10. fnis!
  utruleg bra! og nydelege bilder! far min seier at ein er ikkje meister i faget før ein kan jukse! (du får balande farin og farin med ..pektin? neste gang!)
  No kom eg brått på glassa med plommesyltetøy i kjellarne! God årgang! Naboane påstod hardnakka då me flytta inn at plommesyltetøy kunne IKKJE lagast av dei plommene..jammen hadde dei ikkje rett!
  god veke

  SvarSlett
 11. Lykken snudde og ble til slutt så stor at jeg nesten ble liggende på sofaen ! Fikk besøk av ei venninne og en pose tyttebær og vi spiste trollkrem til den store gullmedaljen. Det neste innlegget blir trolig om vennskap !

  SvarSlett
 12. hahaha. Det er faktisk ekstremt viktig å holde venninna utenfor det hele ! Bind henne gjerne fast til stolen - det er ETTERPÅ du trenger henne mest !

  Og husk vanijesaus - i tilfelle du trenger å døyve smaken litt !

  SvarSlett
 13. He, he så morsomt du skriver! Her kommer jeg igjen :)

  SvarSlett
 14. Innlegget ditt får M+ ... og litt til.
  Artig skrevet. Og når jeg får tenkt meg om så får jeg faktisk lyst til å gå ut og plukke rognebær.
  :-)

  SvarSlett
 15. Jeg vil gjerne spise!
  Morsomt innlegg, og fint at jeg fant bloggen din, veldig inspirerende! Jeg har gått og tenkt at i år, skal jeg endelig prøve å lage rognebærgele. Nå fikk jeg enda mer lyst, med eller uten pektin..

  SvarSlett
 16. He..Jeg brukte for første gang sukker med pektin i fjor! Helt topp! Laget gelé av rognebær, tyttebær, blåbær, krekling, plommer, rips... Ja, ikke alle trengte dette sukret, men de fleste. Det ble mange julegaver ja..

  :)

  SvarSlett
 17. hø!
  mor er superhusmor, med husmorskole, og hun bruker stivelse når hun sylter altså!

  Men kudos til deg for at du lykkes uten da, da er du super-duper-husmor du da :D

  SvarSlett

So kjekt at du legg att eit ord. Eg legg meg da te hjarta.